Faculty of Education

New university building
client  Cambridge University
architect  Building Design Partnership
value  £9m
service  structural engineering

An internal street provides the division between two very different forms of construction in the Faculty of Education building, University of Cambridge.

A lightweight three-storey glulam frame forms a curving library and studio. Across the street, teaching space is provided using an exposed concrete frame — cast on high quality fibre glass moulds.

A fire engineered design approach was critical to the success of our engineering design for the timber library. Special concealed connections were developed with the contractor to enhance the robustness of the frame.

Plant has been housed in basement space below the building — a ‘steel-intensive’ basement constructed using the sheet piles, that formed the temporary and now form the permanent works. They work as bearing piles to the concrete frame.

Our work at the Faculty of Education was carried out while at Ramboll.

AWARD
David Urwin Award (Cambridge City Council), winner

photos courtesy Ramboll UK